Talon vuokralle antamiselle voi olla monenlaisia syitä. Yksi on tietysti se, että omistaa useamman asunnon sijoitusmielessä ja vuokraa niitä. On myös mahdollista, että talosta on muutettu pois, mutta sitä ei ole saatu jostain syystä myytyä, niin on päädytty kulujen minimoimiseksi vuokrata sitä. Ja taloaan voi vuokrata lyhemmiksikin ajoiksi. Jos esimerkiksi viettää osan vuodesta ulkomailla, voi omistamansa asunnon laittaa vuokralle muutaman kuukaudenkin ajaksi.

Pitkäaikainen vuokraus

Jos haluaa antaa talonsa vuokralle pidemmäksi aikaa, täytyy tietysti ensin etsiä vuokralainen. Vuokralaisen voi löytää tietysti omien verkostojen kautta, mutta voi myös käyttää verkosta ja printtimedioista löytyviä ’vuokralle tarjotaan’ -palstoja tai kiinteistönvälitysfirman apua.Pitkäaikaisessa vuokrasuhteessa vuokrasopimuksessa ei välttämättä ole määräaikaa, jolloin pitää kiinnittää erityistä huomiota vuokrasuhteen ehtoihin. Vuokrasuhde voi päättyä molemminpuoliseen sopimukseen, vuokralaisen irtisanoutumiseen tai vuokrasopimuksen purkuun vuokranantajan puolelta. Vuokrasuhteessa on aina ennalta sovittu irtisanomisaika, joten vuokranantaja ei voi oikeastaan missään tilanteessa heittää vuokralaista saman tien ulos talosta. Vuokralaisella toki jatkuu vuokranmaksuvelvoite irtisanomisajan loppuun asti. Vuokrasuhteen purkuun voikin siksi liittyä ongelmia, jos vuokralainen ei maksa vuokraansa, eikä vuokranantaja näin saa uutta vuokralaista asuntoonsa irtisanomisajan aikana.

Lyhytaikainen vuokraus

Lyhyeksi aikaa asuntoa vuokraava voi listata asuntonsa esimerkiksi Airbnb-palveluun, jonka kautta sen voi vuokrata periaatteessa kuka tahansa palvelun käyttäjä tietyksi ajanjaksoksi. Tämän palvelun kautta vuokranantajan tehtäväksi jää periaatteessa vain avainten luovuttaminen. Lyhytaikaisesta vuokralle tarjoamisesta voi ilmoittaa myös lehtien tai internetin palstoilla. Tällöin paperityöt jäävät tietysti vuokranantajalle itselle.Jos talo vuokrataan lyhyeksi aikaa, on sopimuksella aina myös päättymispäivä. Tämä päivä sovitaan joko erillisellä vuokrasopimuksella tai jos käytetään esimerkiksi Airbnb:tä, määritetään talon vuokrauksen kesto ko. palvelun kautta.

Mitä tulee ottaa huomioon asuntoa vuokralle annettaessa?

Kun suunnittelee talon tai asunnon vuokralle antamista, voi mieleen hiipiä monenlaisia pelkoja ja kauhukuvia vuokralaisista, jotka sotkevat ja rikkovat asunnon eivätkä maksa vuokraa. Vaikka kauhutarinoita kauheista vuokralaisista kuulee jonkin verran, ovat useimmat vuokralaiset kuitenkin aivan kunnollisia. Toki huolellisella vuokralaisen valinnalla kasvattaa todennäköisyyttä, ettei ongelmia tule.Vakuutusasioista kannattaa myös sopia aina kun tehdään pidempiä vuokrasopimuksia. Vuokranantaja voi esimerkiksi määrittää sopimuksessa, että vuokralaisen on otettava kotivakuutus. Vuokralaisen on muutenkin huolehdittava asuinhuoneiston kunnosta ja ilmoitettava ilmenneistä vioista vuokranantajalle. Toki vuokranantaja on asunnonomistajana vastuussa asunnon normaalista kulumisesta. Kaikkiin näihin, sekä moniin muihin, vuokrasopimukseen liittyviin asioihin kannattaa paneutua ennen varsinaisen vuokrasopimuksen tekemistä, niin välttää monet ongelmat.